Rozliv

14.09.2024 18:31

!! Aktuální právě v těchto dnech !!

Po 24h nám opět - a věřím, že po vyčerpávající a obětavé práci - pustili elektriku. V mailu jsem objevila tento článek. Hned jej sdílím, pro případ, že by počasí způsobilo další výpadek.

 

Dnes mě zaujalo slovo rozliv. Ano, používáme slova příliv, odliv, rozumíme jim a žijeme s nimi. Když něco rozlijeme, stalo se a jdeme dál. Říká se....přestaňte plakat nad rozlitým mlékem.

V těchto hodinách, dnech jsme svědky rozlivu vody v našem prostoru a kolem nás. Ničí, škodí, bere. Vše, co se živlu postaví do cesty, bere s sebou. 
Proč se tak děje? Víme, že když se živel rozbouří, má obrovskou sílu, proti které jsme trpaslíky, přesto víme, že se musíme spojit a společnými silami se chránit - chránit své životy, svá obydlí, svůj prostor. 
S rozlivem se na jedné straně šíří strašení, strachy, hněv, zloba....,na druhé straně odvaha, statečnost, spolupatřičnost ,spolusoučinnost.... Po čase, po zklidnění se vracíme do vyjetých kolejí. Co bylo zničeno, odstraní se. Je šance postavit nové, vrátit se k selskému rozumu, který stále upozaďujeme, proto pak vidíme následky naší lhostejnosti, našeho sobectví, našeho parazitického vysávání přírody, mála prozíravosti a obezřetnosti. Jsme vyděšeni z toho, co se děje dnes. 
Jsou však i jiné rozlivy, které se vlévají do našeho prostoru, a my svou přezíravostí jim otvíráme sami cestu k nám. 
Proč by to dělali? Chytře a vychytrale vymyšlená otázka.
Voda opadne, zklidní se a život pokračuje nějak dál. Ale co uděláme s ostatními rozlivy, které se  dravě derou k nám. Taky se proti nim spojíme, abychom zachránili sebe, své děti, naše budoucno a přirozeno? Čas na to ještě máme. A máme k tomu ještě sílu?