Zapečené brambory se zeleninovým salátem
Brambory – neloupané (loupat začínám až v lednu)
Okurka
Rajče
Cibule
Chilli
Sůl
Barevný pepř – nemusí být
Sýr a vajíčko – nedoporučuji; nebo pouze plísňové – hermelín, niva apod.
Olivový olej
Čerstvá petržel
Syrové neloupané brambory nakrájíme na plátky a rozdělíme zhruba na polovinu. První polovinu poklademe do pekáčku pomaštěném trochou kvalitního olivového oleje. Mírně posolíme a okořeníme a dáme vrstvu okurek, cibule (vrstvu vajíček na tvrdo uvařených) a opět brambor. Opět mírně osolíme a okořeníme, přiklopíme a dáme péci. Suroviny pustí šťávu, takže většinou není třeba podlévat, ale raději zkontrolujte, aby se vám zespod brambory nepřipálili. Když jsou brambory změklé, ale ne hotové, poklademe plátky rajčat a opět dáme péci. Těsně před dopečením posypeme sýrem – znovu zdůrazňuji, že je pro naše zdraví lepší jej nepoužít. Zdobíme natí z petržele, když ji máme k dispozici.
Než se nám brambory upečou, připravíme si zeleninový salát:
Do mísy nakrájíme na kostičky okurku, rajče, papriku a čínské zelí, mírně osolíme, můžeme přidat i chilli, zamícháme a přiklopíme. Podáváme k bramborám.